Langkau ke kandungan utama

Ubi Kentang

Ubi kentang merupakan satu tumbuhan yang unik bagi saya: lazimnya, tumbuhan tuber seperti lobak merah tumbuh di bahagian bawah daripada biji benih manakala ubi kentang tumbuh di atas biji benih. Keunikan ini membuatkan saya semakin berminat untuk menumbuhnya, selain dari gemar memakannya 😋.

Ubi kentang boleh ditanam didalam tanah, bekas, beg plastik hitam, beg guni dan pelbagai lagi, asalkan ianya besar dan mempunyai sistem saliran yang bagus. Contoh beg komersial untuk menanam ubi kentang boleh dilihat disini.

Cara Pertumbuhan Ubi Kentang

1) Menanam ubi kentang dalam tanah yang dicampur dengan kompos.
2) Apabila batang tuber telah tumbuh kira-kira 6 inci...

3) Tanam dengan tanah + kompos sehingga ke paras bawah daun.
Proses ini dinamakan sebagai "hilling".
4) Ini akan memaksa tuber untuk tumbuh lagi...
5) Ulangi proses hilling. Ini akan menyebabkan akar tumbuh disekeliling tuber...
6) ...untuk pertumbuhan ubi kentang. Pembentukan bunga menandakan ubi kentang
sudah besar serta boleh dikutip.

Rujukan gambar: gambar ini diadaptasi dari lelaman 101 Ways to Survive.

Panduan Penjagaan Ubi Kentang

  • Cuaca. Memerlukan cuaca yang sejuk. Perlu perlindungan dari cahaya matahari yang panas atau kentang akan menjadi hijau dan pahit. Bahagian hijau ini sedikit beracun dan TIDAK BOLEH dimakan.
  • Tanah. Ciri utama tanah untuk penanaman ubi kentang adalah tidak padat (loose) untuk memberikan ruang kepada ubi kentang tumbuh dan membesar selain daripada memerlukan tanah kompos yang kaya dengan nutrien sebelum meletakkan biji benih. Ubi kentang juga memerlukan tanah yang sedikit berpasir disamping mempunyai  sistem saliran yang baik. Para pengunjung juga boleh menanam ubi kentang menggunakan dedaun kering seperti yang ditunjukkan oleh video ini.
  • Penanaman. Tanam ubi kentang/sebahagian yang mempunyai kira-kira 2 "mata" (eye) dan mata ini ditanam menghadap ke atas. 
  • Pengairan. Peka terhadap kemarau. Memerlukan bekalan air yang berterusan terutama apabila tuber mula tumbuh.
  • Proses hilling. Lakukan setiap 2 minggu atau apabila tuber telah tumbuh setinggi 6 inci/15 cm. Pastikan tanah sentiasa gembur i.e jangan memadatkan tanah semasa proses hilling. Ini untuk memudahkan semasa hasil dikutip. Boleh juga menggunakan jerami selain daripada tanah.
  • Penanaman regu. Tanam bersama broccoli, cauliflower, French marigold (menarik serangga bermanfaat, menghalang/mengurangkan kumbang), horseradish (melindungi pokok ubi kentang secara am) jagung, kobis, marjoramnasturtium, peas, tembikai, terung, tumbuhan kekacang. Boleh merencat pertumbuhan bunga matahari, celery, ceri, epal, labu, rosemary, squash, timun, tomato (tomato dan kentang berkongsi patogen penyakit).
  • Kutip hasil. Paling awal - kira-kira 10 minggu selepas ditanam atau apabila bunga telah terbentuk. Paling lewat - sebelum tuber menjadi coklat kerana ini akan menyebabkan ubi kentang menjadi busuk.
  • Penyimpanan. Bersihkan ubi kentang daripada tanah (tanpa air) dan simpan di tempat yang kering dan gelap untuk tahan lama. Elakkan dari menyimpan kentang bersama-sama dengan buah epal; gas ethylene daripada buah epal mempercepatkan ubi kentang menjadi busuk.
  • Penyakit. i) aphids, ii) flea beetles, iii) leaf hoppers, iii) early/late blight.
  • Penyakit potato scab. Bolehjadi disebabkan oleh tanah yang mempunyai nilai pH yang tinggi. Ubi kentang gemarkan tanah yang berasid. Dianjurkan juga menabur sulfur pada benih ubi kentang sebelum menanam. 

Ulasan

Panduan Popular

Ketumbar Jawa (Eryngium foetidum)

Sudah lama penulis membaca perkongsian rakan-rakan lelaman Facebok tentang tanaman ketumbar jawa. Awal januari lalu, semasa membeli-belah di pasar tani 😉, penulis ternampak pokok ketumbar jawa yang dijual, tanpa berfikir panjang 😝, penulis pun membelilah (jangan tanya harga, dah lupa 😁). Pokok ketumbar jawa penulis sudah berbunga. Ketumbar Jawa, atau nama saintifiknya Eryngium foetidum  merupakan tanaman herba tropikal yang bersifat perennial i.e. mempunyai jangka hayat yang lama. Namun begitu, ia boleh menjadi tanaman  annual  i.e. mempunyai jangka hayat kurang atau besamaan dengan 1 tahun sekiranya ia menerima pancaran cahaya matahari yang menyebabkan proses bolting  (penjelasan lanjut dibawah). Tanaman ini berasal dari Mexico dan Amerika Selatan namun pada hari ini, ia telah ditanam secara meluas, termasuk Malaysia. Nama ketumbar jawa ( culantro ) adakalanya dikelirukan dengan daun ketumbar ( cilantro , juga dikenali dengan nama coriander . Dari istilah culinary  i.e.