Langkau ke kandungan utama

Menumbuh-Semula (Regrow) Lobak Merah

Lobak merah adalah tumbuhan "biennial": pada tahun pertama, ianya fokus pada pertumbuhan akar (bahagian yang berwarna jingga yang kita makan) manakala pada tahun kedua, ianya fokus pada pembentukan daun, bunga dan benih.

Maka secara teorinya, tanam benih lobak merah, tuai hasil, bila masak, simpan bahagian atas lobak merah sehingga ianya berbunga dan menghasilka biji benih, lalu ulang semula proses dari awal.

Meh kita test teori ini =D

p/s - menumbuh semula bahagian atas lobak merah merupakan projek (main-main) lama saya dan telah berulang-kali gagal. Kebanyakannya disebabkan lobak merah mereput dan membusuk sebelum daun sempat tumbuh. Nampaknya cuaca di Malaysia menggalakkan pertumbuhan agen pereput.

Jurnal Menumbuh Semula Bahagian Atas Lobak Merah

Catatan 17/9/2016

Menumbuh-semula lobak merah dengan menggunakan medium
vermiculite (kiri), pumice (tengah) dan perlite (kanan)

Catatan 24/9/2016

Kumpulan ke-2 dengan menggunakan penutup bekas makanan + air.

Catatan 28/9/2016

Bahagian atas lobak merah yang menggunakan pumice dan vermiculite menunjukkan pertumbuhan

Catatan 1/10/2016

Daun lobak merah menumbuh

Catatan 4/10/2016

Pindah satu daripada batch ke-2 ke bekas perlite kerana lobak merah pada bekas tersebut tidak tumbuh dan mula berkulat.

Perkembangan lobak merah.

Akar mula tumbuh pada lobak merah bekas pumice.


Catatan 16/10/2016

Setakat catatan hari ini, hanya bahagian atas yang menggunakan pumice sahaja yang tumbuh dengan elok (walaupun tompok putih menunjukkan serangan kulat).

Pertumbuhan bahagian atas lobak merah setelah sebulan.
Bahagian akarnya juga panjang

Lobak merah diatas rasanya sudah boleh ditanam.

Percubaan ke-3

Catatan 21/10/2016

Kiri: Daun lobak merah semakin banyak.
Kanan: Percubaan ke-4

Hehehe...bila dah berjaya tumbuhkan bahagian atas lobak merah ni...rasa macam best pulak.

Catatan 31/10/2016

Kiri (atas): Bahagian atas lobak merah dari percubaan pertama mengeluarkan
daun ke-3 setelah disiram dengan air larutan rumpai laut.
Kanan: Pertumbuhan akar bahagian atas lobak merah dari percubaan pertama.
Kiri (bawah): Menanam bahagian atas lobak merah kedalam bekas seed starter pot.

Bahagian atas lobak merah dari percubaan pertama mengeluarkan daun ketiga setelah disiram dengan air yang telah direndam rumpai laut semalaman.

Pada waktu ini, percubaan menanam bahagian atas lobak merah kedalam tanah dilakukan untuk lihat sejauh mana ia boleh bertumbuh. 

Seed starter pot digunakan kerana dua sebab: i) untuk mengelakkan damping off dan ii) bekas ini boleh ditanam terus kedalam tanah sekiranya perlu dan ianya boleh di-degradasi.

Catatan 1/11/2016

Perkembangan percubaan ke-3

Percubaan ke-4 tidak menjadi. Cantik pula serangga/mikro-organisma buat
lubang di tengah-tengah =D.

Kesimpulan

Setelah mengalami banyak kegagalan, cara yang mendapat hasil setakat ini adalah melalui pumice + air mesti menyentuh (kira-kira 1 mm) lobak merah.

Penggunaan medium + air menyentuh lobak merah

Pada pendapat peribadi saya, penggunaan pumice boleh digantikan dengan medium lain, hatta batu kerikil pun boleh. Tujuan penggunaan medium adalah untuk memberi ruang pengudaraan pada bahagian bawah lobak merah.

Apabila sekadar merendam lobak merah dalam air, bahagian bawah lobak merah menjadi licin dan mudah mereput walaupun air ditukar setiap hari.

Dengan penggunaan medium, apabila air tersejat, ianya menurunkan paras air lalu membenarkan udara melalui bahagian bawah lobak merah. Udara penting untuk pertumbuhan akar.

Cabaran seterusnya: bolehkah saya mendapat benih lobak merah?
  • Debunga dari dua pokok yang berlainan perlu disenyawakan untuk mendapat biji benih.
  • Daun yang dah tumbuh perlu didedahkan pada cuaca sejuk (2-5°C) selama 6-8 minggu...alamak...baru nak pindah ke tanah...

Rujukan

  1. http://homeguides.sfgate.com/transplant-carrot-tops-35790.html
  2. http://www.gardeningknowhow.com/special/children/grow-carrot-tops.htm
  3. http://www.carrotmuseum.co.uk/seeds.html

Ulasan

Panduan Popular

Ketumbar Jawa (Eryngium foetidum)

Sudah lama penulis membaca perkongsian rakan-rakan lelaman Facebok tentang tanaman ketumbar jawa. Awal januari lalu, semasa membeli-belah di pasar tani 😉, penulis ternampak pokok ketumbar jawa yang dijual, tanpa berfikir panjang 😝, penulis pun membelilah (jangan tanya harga, dah lupa 😁). Pokok ketumbar jawa penulis sudah berbunga. Ketumbar Jawa, atau nama saintifiknya Eryngium foetidum  merupakan tanaman herba tropikal yang bersifat perennial i.e. mempunyai jangka hayat yang lama. Namun begitu, ia boleh menjadi tanaman  annual  i.e. mempunyai jangka hayat kurang atau besamaan dengan 1 tahun sekiranya ia menerima pancaran cahaya matahari yang menyebabkan proses bolting  (penjelasan lanjut dibawah). Tanaman ini berasal dari Mexico dan Amerika Selatan namun pada hari ini, ia telah ditanam secara meluas, termasuk Malaysia. Nama ketumbar jawa ( culantro ) adakalanya dikelirukan dengan daun ketumbar ( cilantro , juga dikenali dengan nama coriander . Dari istilah culinary  i.e.