Langkau ke kandungan utama

Cara Mudah untuk Mengkompos

Apa itu Kompos?

Kompos merujuk kepada bahan-bahan yang telah terurai lalu menjadi sumber bekalan nutrien kepada tanaman selain daripada baja.

Apakah Kebaikan Mengkompos?

  1. Baja alternatif. Hasil kompos merupakan sumber alternatif kepada penggunaan baja kerana ia kaya dengan nutrien.
  2. Mesra alam. Proses pengkomposan bersandarkan kepada proses semulajadi dimana bahan-bahan organik diuraikan kepada bentuk yang ringkas. Selain daripada itu, dengan mengkompos, kita membantu mengurangkan sisa buangan dari dapur sekaligus membantu mengatasi masalah sisa buangan didunia ini.
  3. Gambar: Dunia yang dipenuhi dengan sampah-sarap.
    Inikah dunia yang bakal kita tinggalkan untuk generasi akan datang?
  4. Organik. Produk kompos sememangnya bersifat organik kerana bahan asasnya adalah dari sumber organik manakala proses peleraian sisa-sisa organik ini dilakukan oleh makro- dan mikro-organisma dalam tanah.
  5. Mampan. Aktiviti pengkomposan membantu mencapai kemampanan dengan i) mengurangkan penggunaan bahan kimia; ii) membantu mengatasi masalah sisa buangan dunia iii) memelihara dan memulihara tanah kerana hasil kompos bukan sahaja kaya dengan nutrien tetapi juga kaya dengan mikro-organisma tanah yang penting untuk kesihatan tanah.

Menarik! Bagaimana Caranya untuk Mengkompos?

Sabar dahulu. Sebelum tu, perlu ketahui bahawa tidak semua sisa organik boleh dikomposkan. Sisa organik merujuk kepada sisa-sisa yang berasaskan benda-benda hidup.

Gambar: Panduan bahan-bahan yang digalakkan untuk dan ditegah dari mengkompos.

Terdapat pelbagai cara untuk mengkompos, dan yang paling mudah adalah dengan menanam sisa organik ini kedalam tanah. Teknik ini dinamakan trenching atau 'parit'.

Parit boleh dibina diantara 2 tanaman dan digilirkan antara tanaman-tanaman anda. Namun begitu, sekiranya anda dudk di pangsapuri, anda masih boleh lakukan kompos cara ini dengan menggunakan pasu;
  1. Kumpul sisa organik. Sebaik-baiknya dipotong halus atau diblender untuk  mempercepatkan proses pereputan dan penguraian.
  2. Sisa-sisa organik yang tidak boleh dimakan.
  3. Kambus dengan tanah. Saya mennggunakan tanah baru (sedikit) dan tanah lama. Selain mengitar-semula sisa-sisa dapur, saya juga mengambil peluang untuk merehatkan dan memberi peluang kepada tanah lama untuk membina semula komuniti mikro-organisma didalamnya disamping memperkayakannya dengan nutrien hasil daripada pengkomposan.
  4. Taburkan tanah keatas sisa organik. 
  5. Pastikan sisa-sisa organik tadi dilitupi dengan tanah sepenuhnya untuk mengelakkan masalah ulat lalat. Walaupun ulat-ulat ini membantu mempercepatkan proses pereputan sisa-sisa organik, namun ia juga menggalakkan kehadiran lalat ke rumah anda.
  6. Saya juga mencampurkan tanah pasu yang kelihatan tidah sihat (kering dan berwarna kelabu)
  7. Biarkan sehingga tidak lagi kelihatan sisa-sisa organik.
Gambar: Tanah selepas proses pengkomposan selesai

Sekiranya anda duduk dirumah bawah, penggunaan pasu yang berlubang sebagai bekas mengkompos akan menarik perhatian cacing tanah yang bukan sahaja mempercepatkan proses pereputan sisa-sisa organik, malahan hasil buangan cacing tanah ini kaya dengan nutrien dan dikenali sebagai vermicompost.

Gambar: Cacing tanah dalam pasu yang dijadikan bekas untuk mengkompos 

Kesimpulan Penulis

Aktiviti pengkomposan memberi manfaat secara langsung (nutrien) dan tidak langsung (mikro-organisma tanah) serta manfaat jangka pendek (tumbuhan) dan jangka panjang (tanah) kepada tanam-tanaman anda. Pengkomposan cara parit ini menawarkan anda semua cara mengkompos yang paling mudah, sehinggakan kita tiada alasan untuk tidak mengkompos.

Ulasan

Panduan Popular

Ketumbar Jawa (Eryngium foetidum)

Sudah lama penulis membaca perkongsian rakan-rakan lelaman Facebok tentang tanaman ketumbar jawa. Awal januari lalu, semasa membeli-belah di pasar tani 😉, penulis ternampak pokok ketumbar jawa yang dijual, tanpa berfikir panjang 😝, penulis pun membelilah (jangan tanya harga, dah lupa 😁). Pokok ketumbar jawa penulis sudah berbunga. Ketumbar Jawa, atau nama saintifiknya Eryngium foetidum  merupakan tanaman herba tropikal yang bersifat perennial i.e. mempunyai jangka hayat yang lama. Namun begitu, ia boleh menjadi tanaman  annual  i.e. mempunyai jangka hayat kurang atau besamaan dengan 1 tahun sekiranya ia menerima pancaran cahaya matahari yang menyebabkan proses bolting  (penjelasan lanjut dibawah). Tanaman ini berasal dari Mexico dan Amerika Selatan namun pada hari ini, ia telah ditanam secara meluas, termasuk Malaysia. Nama ketumbar jawa ( culantro ) adakalanya dikelirukan dengan daun ketumbar ( cilantro , juga dikenali dengan nama coriander . Dari istilah culinary  i.e.