Langkau ke kandungan utama

Smart Water

"Apa yang menarik tentangnya ialah, kebolehannya menyerap air"
Dalam menulis beberapa produk yang terdapat di dalam pasaran, produk "Smart Water" merupakan produk yang agak sukar untuk mendapatkan maklumat tentangnya di dalam talian. Setakat pencarian saya, ada dua blog sahaja (Karyaku Paridah Ishak dan Tanam Sendiri) yang menulis berkenaan produk ini. Cabaran dalam mencari maklumat tentang produk ini bertambah dengan kewujudan produk minuman Syarikat Coca-Cola yang juga dinamakan "Smartwater

Produk Smart Water

Produk smart water diperbuat daripada petroleum yang diproses menjadi bentuk kristal. Ia mampu menyerap air 20 kali ganda daripada berat asalnya maka sesuai untuk tumbuhan yang memerlukan siraman yang kerap atau pada musim panas.

Gambar atas: maklumat produk.
Gambar bawah, kiri: bungkusan produk yang terdapat di pasaran.
Gambar bawah, kanan: rupa bentuk produk.

Tidak seperti zeolitepumice dan vermiculite yang terbentuk dari proses alam sekitar, ataupun perlite dan leca ball yang terhasil dari bahan semula jadi yang dikembangkan, produk ini diperbuat dari petroleum dan ini menimbulkan sedikit persoalan;  
  1. Apakah kesannya terhadap alam sekitar? 
  2. Adakah ia bersifat biodegradasi? 
  3. Adakah ianya mempunyai kesan sampingan terhadap tanah dan sumber air bawah tanah sekiranya digunakan bersama tanah?

Soalan no. 3 adalah penting kerana diantara cara penggunaan smart water adalah dengan mencampurkannya kedalam tanah/medium penanaman.

Gambar: Cadangan penggunaan smart water yang tertera pada bungkusan.

Sekiranya para pembaca mengetahui jawapannya, mungkin boleh berkongsi dengan saya? Sementara itu, mari kita tengok produk smart water ini bagaimana rupanya. 

Gambar kiri: produk smart water.
Gambar kanan: produk smart water yang telah dicampurkan air.
Gambar disusun dengan teliti supaya ianya dapat memberi gambaran sebenar
tentang keupayaan produk smart water untuk menyerap air.

Gambar ini memberikan pandangan sisi perkembangan produk smart water. Pada
asalnya, hanya selapis sahaja produk smart water yang ditaburkan. Namun
ianya mengembang berkali ganda saiz asalnya.

Produk ini berwarna putih.

Apa yang menarik tentangnya ialah kebolehannya menyerap air. Pada asalnya, saya hanya menabur kira-kira satu lapisan smart water (itu pun tidak melitupi keseluruhan permukaan) ke bahagian dalam penutup makanan diikuti dengan menyiram air ke atas smart water. Produk ini berterusan menyerap air sehingga memenuhi penutup makanan dimana saya berhenti dari menyiram air kerana dikhuatiri ianya melimpah.

Kebolehannya menyimpan air menjadikan produk smart water sesuai dijadikan medium percambahan biji benih;

Smart Water sebagai Medium Percambahan Biji Benih


20/9/2016
Kiri atasCarnation.
Kiri bawahEverlasting Daisy.
TengahZinnia.
Kanan: Jagung.
Paling kanan: Bunga Matahari.

Bungkusan biji benih yang digunakan, kecuali jagung.

21/9/2016
Kiri: kesan pada benih  bunga matahari
Kanan: biji Zinnia mula bercambah.

Biji tomato ceri diletakkan diantara Carnation dan Everlasting Daisy.

Biji rock melon diselitkan antara Carnation dan Zinnia.

Kedua-dua biji tomato ceri dan rock melon diambil terus daripada buahnya, dibasuh dahulu sebelum diletakkan kedalam smart water.

22/9/2016
Pemerhatian waktu pagi: biji benih Zinnia bercambah dan biji benih Everlasting Daisy mula bercambah

Pemerhatian waktu petang: biji benih Zinnia dan Everlasting Daisy semakin banyak bercambah,
manakala biji benih tomato ceri baru mula bercambah.

23/9/2016
Gambaran atas (kiri dan kanan) serta gambaran bawah (kiri) mengikut
turutan: biji benih Zinnia, Everlasting Daisy dan tomato ceri semakin
galak bercambah. Gambaran bawah (kanan): biji benih Carnation mula
menunjukkan tanda-tanda percambahan.

24/9/2016
Pucuk daun Zinnia dan Everlasting Daisy mula bercambah.

Ini merupakan catatan terakhir kerana pada 26/9/2016, saya memindahkan kesemua biji yang telah bercambah kedalam pasu manakala biji benih yang tidak/masih belum bercambah saya biarkan. Kegagalan jagung untuk bercambah boleh jadi disebabkan menggunakan benih lama.

Kesimpulan Penulis

  1. Kelebihan. Penggunaan smart water sebagai medium percambahan sememangnya bagus untuk percambahan biji benih kerana kita tidak perlu risau sama ada anak benih cukup air atau tidak.
  2. Kekurangan. Ini mungkin lebih pada kesilapan saya. Seeloknya benih ditabur di atas jeli smart water, jangan "tenggelamkan" biji benih dalam smart water kerana kesemua benih yang saya tenggelamkan tidak tumbuh . Tambahan pula, pucuk daun Zinnia yang ter-tenggelam menunjukkan warna hijau pucat - lazimnya kelihatan pada daun yang tertutup daripada cahaya matahari.
  3. Persoalan. Smart water dicadangkan untuk digaulkan kedalam tanah untuk membantu menyimpan air. Namun, apakah kesannya terhadap tanah? 

Penafian

Penulisan dalam blog ini adalah berdasarkan pemerhatian saya menggunakan smart water untuk mencambah benih Carnation, Everlasting Daisy, Zinnia, tomato ceri (4 jenis biji benih yang tumbuh), jagung, rock melon dan bunga matahari (3 jenis biji benih yang tidak tumbuh dimana semuanya saya tenggelamkan). 

Ulasan

Panduan Popular

Ketumbar Jawa (Eryngium foetidum)

Sudah lama penulis membaca perkongsian rakan-rakan lelaman Facebok tentang tanaman ketumbar jawa. Awal januari lalu, semasa membeli-belah di pasar tani 😉, penulis ternampak pokok ketumbar jawa yang dijual, tanpa berfikir panjang 😝, penulis pun membelilah (jangan tanya harga, dah lupa 😁). Pokok ketumbar jawa penulis sudah berbunga. Ketumbar Jawa, atau nama saintifiknya Eryngium foetidum  merupakan tanaman herba tropikal yang bersifat perennial i.e. mempunyai jangka hayat yang lama. Namun begitu, ia boleh menjadi tanaman  annual  i.e. mempunyai jangka hayat kurang atau besamaan dengan 1 tahun sekiranya ia menerima pancaran cahaya matahari yang menyebabkan proses bolting  (penjelasan lanjut dibawah). Tanaman ini berasal dari Mexico dan Amerika Selatan namun pada hari ini, ia telah ditanam secara meluas, termasuk Malaysia. Nama ketumbar jawa ( culantro ) adakalanya dikelirukan dengan daun ketumbar ( cilantro , juga dikenali dengan nama coriander . Dari istilah culinary  i.e.