"...tanah menjadi gelap hasil dari proses pereputan bahan-bahan organik"Tanah merupakan medium konvensional dalam dunia perkebunan dan ianya wujud dalam pelbagai tekstur serta warna.
Kepelbagaian warna dan tekstur tanah |
Walaupun wujud variasi, ciri-ciri asas tanah yang baik untuk aktiviti perkebunan adalah;
2. Mempunyai struktur yang sederhana; tidak terlalu padat atau terlalu peroi.
3. Mampu menyimpan air secukupnya.
4. Mengandungi sisa-sisa organik.
5. Mempunyai nilai pH yang bersesuaian.
Secara amnya, tanah yang berwarna gelap (coklat/hitam) dipercayai bagus untuk perkebunan kerana kebanyakan tanah yang berwarna gelap sememangnya kaya dengan nutrien; tanah menjadi gelap hasil dari proses pereputan bahan-bahan organik. Namun, ini tidak bermakna semua tanah yang berwarna gelap kaya dengan nutrien.
5 ciri asas tanah untuk perkebunan |
Secara amnya, tanah yang berwarna gelap (coklat/hitam) dipercayai bagus untuk perkebunan kerana kebanyakan tanah yang berwarna gelap sememangnya kaya dengan nutrien; tanah menjadi gelap hasil dari proses pereputan bahan-bahan organik. Namun, ini tidak bermakna semua tanah yang berwarna gelap kaya dengan nutrien.
1. Nutrien
Ketersediaan nutrien dalam tanah merupakan langkah pertama untuk memastikan hasil tanaman yang baik kerana nutrien adalah penting untuk;- Fotosintesis. Fotosintesis merupakan proses asas dalam tumbesaran tanaman.
- Kesihatan tumbuhan. Kecukupan nutrien memberi tumbuhan kekuatan untuk melawan serangan serangga dan penyakit.
- Pertumbuhan tanaman.Kecukupan nutrien penting bagi memastikan proses tumbesaran tanaman berjalan dengan lancar; kekurangan nutrien boleh membawa kepada pertumbuhan yang terbantut.
2. Struktur Tanah
Struktur tanah penting kerana ianya berkait rapat dengan pertumbuhan akar tumbuhan serta penyimpanan air. Tanah peroi dianggap sebagai sempurna untuk kebanyakan tanaman, dimana ia tidak padat seperti tanah liat, juga tidak terlalu poros seperti tanah pasir.Kepentingan struktur tanah tidak harus dipandang ringan terutamanya pada musim hujan; tanah yang terlalu padat mampu menakung air dimana ia boleh menyebabkan pereputan akar disamping menggalakkan pembiakan kulat pembawa penyakit.
3. Keupayaan Menyimpan Air
Air merupakan asas kehidupan. Dalam konteks perkebunan, sumber air adalah kritikal dalam penyerapan nutrien serta proses fotosintesis; sekiranya sumber air mencukupi, tumbuhan dapat menyerap nutrien dan berfotosintesis secara optimal manakala kedua-dua proses ini menjadi berkurangan sekiranya sumber air tidak mencukupi.4. Sisa Organik
Bahan-bahan organik merujuk kepada sisa benda-benda hidup, lazimnya daun-daun kering, najis haiwan herbivor (seperti lembu) serta sisa masakan atau makanan (yang berasaskan tumbuhan). Bahan-bahan organik yang berasaskan tumbuhan secara amnya dianggap selamat berbanding dengan bahan-bahan organic yang berasaskan haiwan kerana dikhuatiri pencemaran merkuri (sisa laut), hormon (sisa haiwan ternakan) serta pemindahan patogen (mikro-organisma yang menyebabkan penyakit).Tanah yang mengandungi sisa organik dapat memastikan kesinambungan aktiviti mikro-organisma dalam tanah: sisa organik ini menjadi sumber makanan kepada mikro-organisma dalam tanah lalu menggalakkan populasi mereka di mana apabila mikro-organisma tanah ini mereput, ia menjadi sumber nutrien kepada tumbuhan. Lebih banyak mikro-organisma dalam tanah maka lebih banyak nutrien yang boleh diberi kepada tumbuhan.
5. pH
pH merujuk kepada keadaan tanah samada ianya berasid atau beralkali. Mengetahui pH tanah adalah penting kerana ianya mempengaruhi pengambilan nutrien daripada tanah oleh tumbuh-tumbuhan.Sebagai contoh, nilai pH yang tinggi merencat pengambilan zat besi oleh tumbuhan yang penting untuk pembentukan klorofil. Klorofil merupakan organ kecil yang penting untuk proses fotosintesis dalam tumbuhan.
Nilai pH dalam tanah boleh diketahui dengan penggunaan pH meter.
Ulasan
Catat Ulasan